Lahůdkou je na Havaji celé prase pečené pod zemí

Na luau se vám na talíři často sejdou různé druhy masa, většinou vepřové a ryba
Na luau se vám na talíři často sejdou různé druhy masa, většinou vepřové a ryba

Ačkoli je Havaj součástí Spojených států amerických, ve spoustě věcí se od nich liší. Jednou z nich je například jídlo. Samozřejmě, že se vliv USA projevuje přítomností fastfoodových řetězců, jako je třeba McDonald´s nebo Subway, ale i přesto si Havaj hýčká svou tradiční kulturu, jídlo nevyjímaje. V podstatě na každém rohu v turistických centrech najdete stánky nabízející takzvané „luau“. Jedná se o jakýsi festival plný havajské hudby, tanců, ale hlavně jídla.

Když tedy vynecháte hamburgery z rychlých občerstvení, můžete ochutnat něco z tradiční místní kuchyně. A jak může vypadat několikachodová havajská večeře?

Rybí tacos

Tohle jídlo sem nejspíš jako první přinesli ve dvacátém století surfaři z Kalifornie. I když spousta restaurací nabízí spíš plátek ryby, domorodci dávají přednost kouskům mahi mahi nebo tuňáka zabaleným v tortille. Maso jen lehce okoření a opečou, pravou havajskou chuť pak jídlu dodávají omáčky s ananasem nebo mangem.

Vepřové Kalua

Ochutnávka makadamových ořechů v továrně na jejich zpracování, foto: Iva
Ochutnávka makadamových ořechů v továrně na jejich zpracování, foto: Iva

Havajané nejsou žádní troškaři, takže nejde jen o vepřové kousky nebo plátky, ale rovnou o celé prase. Jeho jedinečnost spočívá v přípravě – peče se pod zemí zabalené v taro listech. Trvá to sice několik hodin, odměnou je ale křehké a šťavnaté maso. Pokud se rozhodnete navštívit některé ze zdejších luau, pravděpodobně bude tohle pečené prase jedním z vrcholů večera.

„Shave ice“

Po vydatné večeři přichází sladká tečka. A není nic tradičnějšího, než havajská ledová tříšť, kterou místní nazývají „shave ice“. Jsou to vlastně ochucené krystalky ledu. Můžete si vybrat z mnoha příchutí, klasikou je hlavně tropické ovoce. Shave ice se servíruje v kornoutu a často si dospod můžete přidat i normální zmrzlinu a navrch třeba malinké sladké rýžové knedlíčky, nazývané mochi.

Specialitou Havajských ostrovů je také místní káva a makadamové ořechy. Minimálně na Velkém ostrově se obojí pěstuje ve velkém a je jen málo míst, kde na nějakou tu plantáž nenarazíte. Na západní straně ostrova je možné i navštívit továrnu a podívat, se, jak se makadamové ořechy zpracovávají. Kromě toho tam na vás čeká i ochutnávka jejich všemožných příchutí – v soli, v chilli, v medu nebo v čokoládě. Kdo by odolal!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *