Sedm věcí, které jste možná nevěděli o tequile

Tequila k Mexiku prostě patří, foto: Iva
Tequila k Mexiku prostě patří, foto: Iva

Spousta zemí má něco jako svůj národní nápoj. Tak jako si třeba víno spojujeme s Francií nebo vodku s Ruskem, k Mexiku zase neodmyslitelně patří tequila. Samotná nebo namíchaná v koktejlu je oblíbená skoro všude na světě. Víte ale, jak ji pijí samotní Mexičané? Nebo z čeho se vyrábí? Tady je sedm zajímavostí, které jste možná nevěděli…

  1. V Mexiku se tequila pije čistá – tedy bez citrónu a soli. Pokud už ji místní s něčím míchají, udělají z ní rovnou margaritu (k tequile přidají pomerančový likér a limetkový džus). Zajímavé je, že sklenička tohoto koktejlu už je doplněná solí.
  2. Ačkoli si mnozí myslí, že se tequila vyrábí z kaktusu, agáve ve skutečnosti spadá do rodu lilií.
  3. K výrobě tequily se používá pouze střed plodu agáve, který může vážit okolo 80 kilogramů. Po osekání listů se uvaří a následně fermentuje a destiluje.
  4. V pravé tequile nenajdete červa, jak si většina lidí myslí. Ti se přidávají do levnějšího mezcalu, v pravé tequille se nesmějí ze zákona objevit. Navíc se jedná spíš o marketingový tah, než cokoli jiného. Kromě toho v lahvi mezcalu může plavat třeba štír.
  5. Všechny druhy tequily můžou být označeny za mezcal, ale ne všechen mezcal se může pyšnit označením tequila. Oba nápoje jsou sice vyráběné z agáve, ale rozdíl je v jeho druhu. Aby se jednalo skutečně o tequilu, musí se použít minimálně 51 procent modré agáve (mnoho lidí dokonce zastává názor, že by to mělo vždycky být sto procent), zatímco mezcal může být vyrobený z jakékoli odrůdy či směsi.
  6. Pravá tequila musí být vyrobená v Mexiku. Hlavním producentem je stát Jalisco na západě země.
  7. Národní den tequily spadá na 24. července.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *