V tropech ochutnejte třeba hadí ovoce nebo chlebovník

 

Jackfruit bývá označován jako bangladéšské národní ovoce, foto: Vinayaraj, licence CC BY-SA 3.0, prostřednictvím Wikimedia Commons

Jackfruit bývá označován jako bangladéšské národní ovoce, foto: Vinayaraj, licence CC BY-SA 3.0, prostřednictvím Wikimedia Commons

My ve střední Evropě považujeme za nejběžnější ovoce třeba jablka, jahody nebo švestky. Pokud se ale vydáme někam do exotických zemí, je to tam úplně jinak. Místo jablek tam u cesty rostou banány, místo švestek zase narazíme například na mango. Občas se ale stane, že v tropech objevíme i ovoce, které jsme předtím v životě neviděli ani o něm neslyšeli.

Jedním takovým je i ovoce noni, které najdeme v Polynésii a na Havaji, kde se pěstuje poměrně běžně. Do České republiky a vlastně ani nikam jinam se v podstatě nedováží, protože se nedá skladovat déle než tři dny. Pokud ho někde necháte pár dní ležet, hned ucítíte proč. Celkově je tohle ovoce nevábné jak zápachem, tak i chutí (ale věřte, že po přičichnutí vás veškerá touha ochutnat přejde). Čím je ale zvláštní a proč se také pěstuje, jsou jeho údajně až zázračné léčivé účinky. Odedávna se v celé Polynésii noni používá kromě jiného pro tišení bolesti, léčbu zánětů i otravy z jídla. Podle některých funguje dokonce jako prevence před vznikem rakoviny.

Nebo třeba takový chlebovník. Ten název už jste pravděpodobně slyšeli, málokdo ale ví, jak tohle ovoce vypadá nebo jak chutná. Pěstuje se totiž hlavně ve východní oblasti Indického a na západě Tichého oceánu, tedy ne úplně blízko Evropě. Má tvar jako například grapefruit a také podobně drsnou slupku. Nejí se syrový, před podáváním se tepelně upravuje, ať už se peče, smaží nebo vaří. Pak chutí připomíná brambory nebo čerstvý chléb, odkud taky pochází jeho jméno. Může se jíst jen tak, často se ale chlebovníková kaše smíchá třeba s kokosovým mlékem a upeče zabalená v banánových listech. Po oslazení dobře poslouží i jako dezert.

Slupka salaku připomíná hadí kůži, foto: Popo le Chien, licence CC BY-SA 4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons

Slupka salaku připomíná hadí kůži, foto: Popo le Chien, licence CC BY-SA 4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons

Další tropickou specialitou je takzvané hadí ovoce. Přezdívá se mu tak kvůli jeho slupce, která výrazně připomíná šupinatou hadí kůži. Po oloupání pak vypadá trochu jako velký česnek – má tři takové nažloutlé stroužky a uvnitř každého pecku. Běžně se pěstuje v Indonésii, kde se tomuto ovoci říká salak, dále také v Malajsii nebo Indii. Do zahraničí se však vyváží jen zřídka. Chutí připomíná ananas s mírně nakyslou chutí. Existuje ale mnoho druhů, které se od sebe vždy trochu liší. Takže zatímco jeden může být velmi šťavnatý, druhý je zase sušší.

A co takhle jackfruit? Do češtiny se název tohoto ovoce překládá jako žakie, ale přeci jen je o něco známější pod svým anglickým jménem. Je to největší ovoce, které roste na stromě, může dosahovat váhy až okolo 30 kilogramů. Jeho domovem je Bangladéš, často je také označováno jako bangladéšské národní ovoce. Je to příbuzný druh chlebovníku, má podobnou škrobovou chuť. Jedním z oblíbených způsobů jeho přípravy jsou smažené lupínky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *